Anna Roset, vicepresidenta de l’Ateneu, en la presentació de l’acte va explicar l’aposta de l’Ateneu, en el context del 20è aniversari, de projectar-se cap a un nou horitzó de finalitats. Així es pretén combinar les activitats i iniciatives de caràcter cultural i reivindicatiu, que han caracteritzat l’entitat durant els últims anys amb iniciatives de col·laboració i cooperació amb entitats del territori en l’impuls d’accions contra el canvi climàtic, la transició ecològica i energètica.
La voluntat de l’Ateneu, no es de convertir-se en una Comunitat Energètica, sinó de contribuir a portar el debat a Mollerussa i a la Plana d’Urgell. L’objectiu és cercar sinergies de cooperació entre els actors locals (consumidors, comerços, pimes i ens locals) per accions que ajudin a reduir la fra i cost energètic dels actors, contribuint també en la mitigació de la pobresa energètica; essent les comunitats energètiques els instruments ideals.
Entre les conclusions i reptes de la jornada, va sortir el compromís de diversos assistents en l’impuls d’un grup de treball obert a tothom tan públic com privat, per tal de poder dirimir els propers passos a realitzar per impulsar les comunitats energètiques. Per aquest motiu, a partir de la jornada, es vol fer una tasca de divulgació i explicació a entitats, tan públiques com privades, per tal de sumar a la incorporació del grup de treball, motor de la futura comunitat energètica. En aquest sentit, properament es divulgarà la gravació de la jornada.
L’objectiu de l’acte va ser el d’informar sobre les comunitats energètiques i de com participar en projectes d’estalvi energètic individual i de beneficis col·lectius.
En una enquesta que es va realitzar als assistents, sobre la procedència i inquietuds de l’assistència es va visualitzar que un 25% eren persones de Mollerussa, un 57% de la resta de la Plana d’Urgell i la resta de municipis de comarques de la resta de Ponent. En relació a la motivació de l’assistència, la opció més valorada va ser “ l’Interès per poder reduir el cost de la factura energètica”; la segona opció va ser “ l’Interès sobre projectes col·lectius d’eficiència energètica, generació i/o mobilitat sostenible”; seguit de dos respostes que varen obtenir la mateixa puntuació: “ Participar en actes a favor d’un model Energètic Descentralitzat, fora de l’oligopoli elèctric” i “ Interès en projectes d’empoderament col·lectiu que generin beneficis socials, (mitigació pobresa energètica).”
Els assistents varen poder informar-se i desvetllar dubtes en relació a la possibilitat de crear aquest tipus d’instruments cooperatius en el que els actors territorials s’uneixen al voltant d’accions de reducció del consum energètic, generació i mobilitat sostenible.
La intervenció de Javi Hernàndez, fundador i president de la Comunitat Energètica Vilanoveta de Lleida va servir per poder conèixer de primera mà com s’ha creat, com s’organitza i els principals reptes de la primera comunitat energètica de la demarcació de Lleida. Va resultar molt pedagògica per poder resoldre dubtes dels assistents. Segons Hernàndez, “la millor energia és l’energia social que dediquem a establir mecanismes per l’empoderament ciutadà. Tant en el sector energètic com en tots aquells que ens garanteixen una independència territorial que ens fa més forts”.
Per la seva part, Elisenda Pardell, tècnica de medi ambient de l’Agència d’Energia de Lleida, va reforçar la idea de la necessitat d’impulsar Comunitats Energètiques i el treball en xarxa d’aquestes. Pardell va explicar el servei que fa l’equip de l’Agència d’energia de Lleida, “ a dia d’avui, per accelerar la transició energètica “a casa”, és imprescindible disposar d’un servei proper a la ciutadania, que la orienti en la execució de projectes d’autogeneració d’energia neta i de rehabilitació energètica; en definitiva que faciliti la comprensió de les coses a la ciutadania, faci créixer la confiança en el sector professional, estimuli la l’economia local i fomenti la cohesió social”.
Entre les intervencions de ponents i del públic, es va evidenciar que Mollerussa és una de les ciutats on pot ser més beneficiós la creació de projectes d’autoconsum col·lectiu atès que al tenir molt poc terme fa que hi hagi una concentració i disponibilitat de molts m2 de cobertes industrials, municipals i comercials properes als habitatges, i per tant, òptimes per poder realitzar autoconsums compartits i que a més, es pogués destinar una part de l’energia a les llars que pateixen pobresa energètica.
Víctor Costa, president de l’Ateneu, va exposar que “ens trobem en una tempesta perfecta, en el que coincideixen, d’una banda, una escalada de preus de l’energia sense precedents i per altra un marc normatiu i unes ajudes per creació de projectes col·lectius al voltant del cicle energètic”. “Això esdevé una necessitat, un repte, però alhora una finestra d’oportunitat que tenim tots els actors locals (consumidors, comerços, ens locals i pimes) per cercar consensos a Mollerussa i al territori per crear Comunitats Energètiques”. Costa a partir de la frase de Joan Fuster, va dir “la transició energètica o la fem o ens la faran” i el territori, ja sap que passa si ens la fan… al·ludint els problemes i tensions territorials fruit dels macroprojectes i línies de molta alta tensió.
Informa: Redacció