La plataforma de regants Manifest del Gran d’Urgell ha informat que la primera vista de la primera reclamació patrimonial presentada pels afectats del tancament del canal d’Urgell al 2023 tindrà lloc el 27 de febrer. Se celebrarà al contenciós administratiu de Lleida i consideren que el resultat d’aquest judici pot assentar un “precedent jurídic” per la resta d’afectats que no van poder regar aquella campanya a causa de les mesures per la sequera. En aquest sentit des del Manifest alerten que encara hi ha 1.300 resolucions de concessió i pagament dels ajuts pendents de rebre resposta per part del Departament d’Agricultura i per això consideren que un any i vuit mesos després és una “falta de respecte” cap als afectats.
Des de la plataforma Manifest del Gran Urgell han instat a les parts que s’han de trobar en aquest contenciós administratiu pel tancament del canal d’Urgell a buscar una “solució dialogada” que consideren que passa perquè tots els afectats cobrin les indemnitzacions promeses.
En relació al pagament d’ajuts, segons el Manifest, la resolució del passat 3 de desembre donava resposta a 1.048 sol·licituds de les 2.300 que aproximadament quedaven per resoldre, per tant, encara quedarien unes 1.300 sol·licituds d’ajuda que no han rebut resposta. En el paquet de resolucions, segons la plataforma, de les que han estat ateses, 385 han rebut resposta favorable (un 35%) i 663 han estat denegades per diferents motius (65%). La plataforma intueix que en la propera publicació també hi haurà un elevat nombre de denegacions i apunten que no comparteixen aquesta valoració perquè els que no van poder regar va ser perquè es van prioritzar determinats cultius i per tant tothom hauria de cobrar indemnització.
A poc més de dos mesos de començar la propera campanya de regs, el Manifest del Gran Urgell recorda que serà la segona on s’aplicarà el sistema d’hidros per distribuir el reg. Per això, consideren que caldria millorar el funcionament d’aquest sistema i evitar la “improvisació” que consideren que hi va haver la passada campanya. Remarquen que els regants han de saber abans de l’inici de la temporada com s’acabarà gestionant l’aigua dels pous, com funcionarà el traspàs d’hidros dins de la mateixa col·lectivitat i com s’ha millorat l’aplicació informàtica per fer aquestes gestions, entre altres aspectes. La plataforma insisteix que continuen trobant a faltar informació i transparència en tota la gestió.
Per últim, des del Manifest es fa una valoració de la proposta de portar aigua del canal d’Urgell a Barcelona a canvi de 120 MEUR en la modernització. Tot i deixar clar que són partidaris de modernitzar, des de la plataforma es considera que s’ha de fer negociant unes condicions “beneficioses” per al sector i “no a qualsevol preu”. El preu que n’haurà d’assumir el regant, diuen, caldrà veure’l, però en qualsevol cas deixen clar que és millor fer-ho sense l’aportació de capital privat i mantenint drets i concessió d’aigua fins al 2061.
Informa: ACN