La Fundació Canals d’Urgell reprèn les visites guiades a la presa del Tossal

Aquest dissabte tornen les visites amb la presentació del llibre ‘El presidi de Montclar’

La Fundació Canals d’Urgell reprèn aquest dissabte 27 de maig la sèrie de visites guiades a la presa del Tossal que seguiran fins al mes de setembre, concretament els dissabtes del 17 de juny, 22 de juliol, 26 d’agost i 23 de setembre, dates susceptibles de patir canvis segons l’estat del canal. L’objectiu de les visites, d’una hora de durada a partir de les 11 del matí, passa per mostrar les instal·lacions de captació d’aigües i l’ermita neoromànica de Sant Isidre del Canal. A més, està previst que la presentació del llibre El presidi de Montclar. Els reclusos i la construcció del Canal d’Urgell a càrrec dels seus autors, Felip Gallart i Vicent Lladonosa, que tindrà lloc a l’ermita de Sant Isidre Llaurador de Ponts a les 12.30 hores, clogui la visita d’aquest cap de setmana.

La construcció del Canal d’Urgell configura la història de la transformació i millora més profunda i visceral de la història de Catalunya, el relat d’un triomf extraordinari en un context ple d’adversitats. De fet, El túnel de Montclar n’és una obra emblemàtica, i és que a partir d’un exhaustiu recull documental, els autors dibuixen una crònica precisa, viva i convulsa de les obres del túnel de Montclar i del seu presidi dins de la gran epopeia de la construcció del canal principal, datada entre 1853 i 1862.

La importància dels canals i de l’aigua per a les comarques de Ponent 

La visita prèvia a la presentació del llibre posarà el focus en la infraestructura hidràulica situada al Tossal de Ponts: la primera casa de comportes a Ponts, la vella i la nova, i l’ermita de Sant Isidre del Canal, ubicada dins del mateix recinte, un temple dissenyat per l’arquitecte Isidre Puig Boada. Així doncs, aquesta activitat pretén donar a conèixer la importància de l’aigua a les terres de Ponent mitjançant uns canals que cobreixen 75.000 hectàrees i subministren aigua a més de 300 indústries agroalimentàries, més de 1.860 granges, més de 120 poblacions i més de 500 masies aïllades. La modelació del paisatge urgellenc i de la seva gent per part d’aquestes infraestructures, així com la rellevància d’aquest patrimoni material, esdevenen el fil conductor de la visita.

El preu de l’activitat és de 5 euros, 4 en els casos de majors de 65 anys, pensionistes, aturats, joves d’entre 7 i 16 anys, amb carnet d’estudiant o familiar, persones amb mobilitat reduïda i grups de més de quinze persones. L’entrada és gratuïta per als infants de 0 a 6 anys. Cal reservar prèviament al 973 603 997 o espaicultural@canalsurgell.org.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.