- Alcaldes afectats i Diputació de Lleida acorden una estratègia conjunta que passa per recuperar la Plataforma, demanar inversions immediates, crear una comissió d’experts en mobilitat i convocar reunions urgents amb la Generalitat i el Ministeri
- Perelló diu que les demandes no són “ni una petició ni una sol·licitud, sinó una exigència i una necessitat”
La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha presidit aquest dimarts la reunió convocada amb els alcaldes de les localitats per on transcorre la línia R12 (Barcelona-Lleida per Manresa) en el seu tram per la demarcació, una trobada en què s’ha acordat reactivar la Plataforma per a la millora d’aquesta línia i exigir inversions immediates. Durant la trobada, també s’ha posat sobre la taula la necessitat del traspàs complet de la línia.
A la reunió hi han assistit el delegat del Govern de la Generalitat, Ramon Farré, i els alcaldes dels deu municipis afectats per aquesta línia (Lleida, Bell-lloc d’Urgell, Mollerussa, Golmés, Castellnou de Seana, Bellpuig, Anglesola, Tàrrega, Cervera i Sant Guim de Freixenet).
Tal com ha detallat Rosa Maria Perelló en acabar la trobada, aquesta s’ha fet a iniciativa de la Diputació de Lleida per consensuar una estratègia conjunta que passa per la reactivació de la Plataforma i per l’exigència d’un mínim pla d’inversions que situï la línia en les condicions adequades.
Perelló ha volgut destacar “l’aposta de tots els municipis pel tren”, una aposta que s’ha certificat en l’acord per reactivar la Plataforma i “ampliar-la”, donant-hi cabuda a “altres agents econòmics que s’afegeixin als que ja en formaven part, com sindicats, cambres de comerç, etc.”. També es crearà una comissió d’experts en mobilitat per valorar “les opcions que hi ha i les accions a fer a curt, a mitjà i a llarg termini”. S’ha concretat també dur a terme reunions urgents amb la conselleria de Territori i Sostenibilitat i amb el Ministeri de Foment, tot precisant que “ja no és una petició ni una sol·licitud, sinó una exigència i una necessitat”, perquè “a curt termini s’han de fer inversions” en una línia que és una infraestructura cabdal per a la vertebració territorial i la mobilitat de la Plana de Lleida.
En aquest sentit, la presidenta de la Diputació ha recordat que en els darrers 10 anys, només els pressupostos de l’Estat de 2011 i 2014 van preveure una partida nominativa per a aquesta línia. A més, l’import pressupostat en aquestes dues úniques partides no arribava als 2 milions d’euros. Aquesta manca d’inversions s’ha traduït en nombrosos retards, aturades, greus accidents i altres importants incidències que provoquen la indignació dels usuaris, la qual cosa fa que descartin aquest sistema de transport i optin per altres alternatives.
Segons Perelló, a més, el fet que aquesta línia no tingui partida pressupostària pròpia demostra la poca importància que es dona a la infraestructura, ja que les inversions queden diluïdes en una partida genèrica que “no serveix per res més que per anar actuant per resoldre incidències puntuals”.
Informa: Redacció