El nou certamen EquiMollerussa, adreçat al món del cavall i que s’ha celebrat aquest cap de setmana a les instal·lacions de l’Institut Mollerussa de la capital del Pla d’Urgell, va tancar diumenge al migdia les portes d’aquesta primera edició amb satisfacció i superant expectatives. Es calcula que entre 8.000 i 10.000 persones han visitat des del passat divendres i fins diumenge l’esdeveniment, segons va manifestar el director del centre, Antoni Reig.
En el balanç realitzat davant els mitjans de comunicació, els organitzadors –Diputació de Lleida, Ajuntament de Mollerussa, Institut Mollerussa, associació ANCCE i Fira de Mollerussa– es van referir al bon desenvolupament del certamen, el qual incloïa una vessant professional amb concursos de morfologia i de salt territorial, als quals han participat 210 cavalls, i una altra més familiar i d’oci, contribuint a un apropament del món eqüestre al públic general. “La realitat ha sigut fantàstica”, va valorar el vicepresident de Fira de Mollerussa, Xavier Roure, en referència a la molt bona afluència de persones que han visitat el certamen durant els tres dies i que han pogut gaudir de diferents espectacles a més de les competicions o de conèixer més de prop aquests animals.
Pel que fa als participants –una setantena de ramaderies–, el director de l’institut va assenyalar que han quedat “molt contents amb l’organització i amb ganes de tornar”.
En aquest sentit, tant Reig com Roure van assegurar que el certamen tindrà continuïtat en el futur i van afegir que inclús s’han apuntat ja noves propostes a incorporar en pròximes convocatòries les quals s’hauran “analitzar i valorar”.
Jordi Pifarré, representant del col·lectiu de ramaders i col·laborador en l’organització, es va sumar a la positiva valoració i va indicar que el certamen ha rebut també la visita de ramaders que si bé enguany no han participat sí estan interessats de fer-ho en properes edicions.
Durant diumenge el matí es va dur a terme el lliurament dels premis especials del concurs morfològic, acte que va comptar amb la presència del delegat territorial d’Ensenyament, Miquel Àngel Culleré, qui va posar en valor l’entorn “privilegiat” de l’Institut Mollerussa per portar a terme aquest tipus d’esdeveniments, alhora que va destacar el “molt bon nivell” del certamen.
Pel que fa al concurs morfològic realitzat divendres i dissabte, la ramaderia Albert Boya Abadia de Les (Vall d’Aran) s’ha fet amb els premis més importants de la convocatòria d’enguany amb el premi a la Millor Ramaderia; al del cavall Campió del Concurs amb l’exemplar Foco IV –bicampió del món i que aquest 2018 competirà a Sevilla per revalidar el títol per tercer any consecutiu–, i el de l’euga Campiona, amb Rareza Aran. Aquesta ramaderia, una de les més importants del món de cavall espanyol, segons Pifarré, també ha aconseguit altres premis del certamen com el de Campió d’Adult de millors moviments, amb Rareza Aran; la Campiona Jove, amb Senadora Aran; el Subcampió del concurs, amb Hegaluzco, o els de Campió i Subcampió de funcionalitat, amb Foco IV i Ukelele III, respectivament. Els millors productes, tant mascle com femella, nascuts a Lleida també han estat per als exemplars Sevillano Aran i Senadora Aran, d’aquesta ramaderia. La resta de premis han estat: Campió Jove de millors moviments, Inedito JB, de la ramaderia Yegüada Hnos. Jiménez Burgos; Subcampiona Jove, per a l’exemplar Hacendosa Lindavista de Yegüada Linda Vista; Subcampió Jove, per a Caelum Le de la ramaderia Yegüada Lecina; Campió Jove, per a Inedito JB de Yegüada Vinyet, i Subcampiona del concurs, per a Pastora Aran de la ramaderia Jose Manuel Pozanco Gomez. També s’han premiat al Millor presentador, que ha guanyat Adam Roca, de Tàrrega, i al Millor genet, que ha recaigut en Josep Paulino, d’Amposta.
Cal recordar que les proves del concurs de Mollerussa són puntuables per al Saló Internacional SICAB 2018 a Sevilla.