Aquest parc fotovoltaic, ubicat als afores d’Ivars d’Urgell, va començar a funcionar al 2007 i és propietat d’una família que va apostar al seu dia per diversificar la seva activitat agrícola i ramadera. La primera retallada en les primes la van patir tres anys després de posar-lo en marxa i les posteriors reformes en el sector, dutes a terme pel Govern central, els han obligat, des de 2013, a haver de posar diners de la seva butxaca. La finalitat és poder fer front als crèdits bancaris amb el que es financen el 80 per cent dels costos d’aquest tipus d’instal·lacions.
Segons l’associació que agrupa als afectats per aquesta problemàtica arreu de l’Estat, ANPIER, les retallades han posat en una situació molt difícil a un 92 per cent dels parcs fotovoltaics. Per tal de fer-hi front, en dos de cada tres casos ha calgut refinançar el deute. Per aquest motiu, no estan d’acord amb els arguments de la darrera sentència del Tribunal Suprem, que rebutja indemnitzar-los considerant que l’aplicació retroactiva de les retallades no ha afectat a la rendibilitat dels parcs fotovoltaics.
Critiquen ser els perjudicats de les reformes del sector elèctric, quan les grans companyies han incrementat els seus beneficis en els darrers anys. Una situació que veuen injusta perquè consideren que les retallades s’haguessin hagut de dur a terme de forma lineal i no segons el tipus d’energia.
Informa: Albert Lijarcio