Carné critica que els arbres de les banquetes siguin d’interès local perquè limiten la modernització el reg

El revestiment amb calaixos de formigó de fins a 90 quilòmetres de les quatre sèquies principals dels Canals d’Urgell, amb actuacions similars a la que s’ha dut a terme a Bellvís, és, per a la Comunitat General, l’única via per a modernitzar el regadiu. Tot i que fins ara s’han pogut anar executant sense problemes tots els treballs previstos en més d’un 70 per cent dels trams per on discorren els canals, el fet que alguns ajuntaments hagin declarat com a bé cultural d’interès local els arbres de les banquetes dificulta futures intervencions en aquestes zones, ja que la protecció impedeix talar-los i replantar-ne de nous.

La necessitat d’aquesta modernització ha estat un dels temes que s’ha tractat en la 16a Jornada Reg i Futur. Des de la Comunitat de Regants de l’Urgell han demanat més ajudes a l’Administració per tal afrontar aquestes d’obres, perquè permeten que el cabal s’incrementi dels 33 metres cúbics actuals per segon fins als 37. Per la seva banda, la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, encarregada de cloure les ponències, ha dit que ja s’han resolt més d’una vintena de peticions de modernització d’aquesta comunitat que s’encabeixen dins un pla d’ajuts específic amb vigència fins al 2018.

Pel que fa a la protecció de les banquetes, com defensa la plataforma Canal Viu i alguns ajuntaments, la consellera ha dit que caldrà estudiar un per un cada projecte per trobar l’equilibri entre la necessitat de modernitzar i l’impacte ambiental que se’n deriva d’aquestes actuacions.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.