La troballa d’una cria de tortuga d’estany (Emys orbicularis) a l’Estany d’Ivars i Vila-sana ha constatat la primera reproducció d’aquesta espècie, protegida i en alt risc d’extinció, des que és objecte d’un projecte de reintroducció a l’espai. Són el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, la Fundació Catalunya – La Pedrera, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida els impulsors d’aquest programa de reintroducció.
Aquesta troballa, a tocar de l’estany i per part d’una visitant, confirma que l’espècie aquàtica s’està adaptant bé a l’espai natural. De les dues tortugues aquàtiques autòctones de Catalunya, la d’estany és la que es veu més amenaçada, ja que s’estima que arreu del territori queden probablement menys d’un miler d’exemplars i concentrats en pocs nuclis com el Delta de l’Ebre, la Sèquia Major de Salou, el Baix Ter, i els estanys de Banyoles i Sils.
Des que es va iniciar aquest projecte s’han alliberat una trentena de tortugues d’estany joves i adultes, totes procedents del CRARC. Algunes d’elles han estat criades en captivitat i també seleccionades genèticament per tal d’assegurar-se que es tracta d’una varietat pròpia d’aquesta zona.
El projecte està finançat pel Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i per la Fundació Catalunya – La Pedrera i en els primers anys també va comptar amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, que va fer radioseguiment per tal de comprovar l’adaptació de l’espècie. L’objectiu d’aquest programa de reintroducció és minimitzar la pressió del factor d’extinció sobre les tortugues d’estany a través de l’assoliment d’una població estable en un hàbitat considerat prioritari per a la seva conservació.