Catorze comunicacions científiques a les sisenes Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell “Mascançà” organitza les sisenes Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell conjuntament amb l’ajuntament de Torregrossa, que tindran lloc el dissabte 17 d’octubre a la sala d’actes de la Biblioteca Maria Mercè Marçal. La jornada comptarà amb catorze comunicacions científiques de disciplines i temes molt variats. Així s’hi podran escoltar estudis que van des de la geologia i l’ornitologia, passant per la medicina, la història, la sociologia, l’arquitectura, l’antropologia, el disseny, la literatura o l’etnologia.

Algunes d’aquestes comunicacions es centraran amb Torregrossa com la de Ton Solé i Esteve Mestre sobre els mestres que van exercir a la població, el militar liberal Niubò de Felip Gallart o unes topografies mèdiques històriques per part de Josep Gallart, Maria Rodríguez i Vicenç Lladonosa.

Per àmbits, destaquen les comunicacions ambientals sobre els resultats de l’estudi de l’avifauna en el procés de recuperació de l’Estany d’Ivars o l’estudi geològic sobre les aigües carbonatades elaborat per Antoni Mayoral. En l’àmbit històric, el treball de l’historiador Aram Montfort aportarà novetats sobre el camp de presoners que hi va haver a Mollerussa després de la Guerra Civil. També destacar les dues comunicacions centrades en l’arquitectura. Maite Sainz de la Maza parlarà sobre la restauració de la tàpia i Pol Galitó sobre l’edifici modernista de l’Escorxador de Linyola. Finalment, remarcar la comunicació d’Ester Garcia i Amàlia Ametlló sobre el cant religiós a la comarca, resultat d’un estudi d’àmbit català.

Les Jornades són obertes a tots els públics i no requereixen d’inscripció prèvia, persegueixen la voluntat de divulgar i promoure el coneixement de la comarca del Pla d’Urgell entre la seva població i més enllà.

D’altra banda, Torregrossa serà seu aquest dissabte de les Jornades Europees del Patrimoni on Mascançà i l’ajuntament de la localitat organitzen una visita guiada per conèixer el patrimoni monumental de la població. Faran de guia els historiadors i historiadors de l’art Josep M. Cabau, Vicenç Lladonosa i Joan Yeguas i donaran a conèixer diferents elements destacats com el castell, la torre d’origen medieval, l’església parroquial, l’ermita de Sant Roc o algunes cases pairals emblemàtiques.

La visita és gratuïta, per a tots els públics i no és necessària la inscripció. L’hora de sortida serà a les 12 hores del migdia, davant de l’església. L’objectiu de les Jornades és donar a conèixer i preservar els diferents elements patrimonials d’arreu d’Europa.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.