La 151a Fira de Sant Josep de Mollerussa acollirà el Fòrum professional de Jardineria

També tindrà lloc els entrenaments CatsKills amb estudiants de 12 centres educatius d’arreu de Catalunya

El Teatre de L’Amistat de Mollerussa serà la seu el dia 19 de març, i en el marc de la 151a Fira de Sant Josep, del Fòrum professional de Jardineria organitzat pel Gremi de Jardineria de Catalunya i Fira de Mollerussa; una trobada que espera aplegar de l’ordre dels 200 professionals del sector i que té com a objectiu convèncer que la jardineria no és un luxe sinó una necessitat i “encara ho serà més en el futur”. Així ho ha matisat aquest matí el president del Gremi de Jardineria de Catalunya, Miquel Marín, durant la roda de premsa de presentació del congrés, acte que ha comptat amb l’alcalde de la capital del Pla d’Urgell i president de l’ens firal, Marc Solsona, així com amb la responsable del programa CatsKills del Departament d’Educació, Anna Rosa Ucero; l’Andreu Marrero, coordinador de CatsKills de l’Institut Mollerussa, i el tècnic de jornades de Fira de Mollerussa, Ramon Xinxó.

L’esdeveniment es completarà amb els entrenaments oficials del campionat de jardineria Catskills que es realitzaran els dies 18 i 19 de març en l’avinguda d’Ermengol V, al costat dels Pavellons Firals, i en els quals està previst que participin més de 300 alumnes de jardineria de 12 centres educatius d’arreu de Catalunya.

L’alcalde Marc Solsona ha estat l’encarregat d’obrir la roda de premsa, qui s’ha mostrat agraït perquè Mollerussa pugui acollir aquestes jornades i ser una ciutat “on passen coses”. Durant la seva intervenció, l’alcalde s’ha referit a l’actualitat de la temàtica de la trobada, alhora que ha afegit que el debat de com gestionar els espais verds en un entorn de crisi hídrica no només afecta el professional sinó també al model a adoptar per l’administració. En aquest sentit, ha valorat el fet que el Gremi de Jardineria “ens hagi deixat incorporar a la jornada una taula rodona que, moderada pel delegat institucional de l’IRTA Joan Girona, comptarà també amb la participació de quatre alcaldies de Catalunya”.

“Mantenir viu el verd és mantenir l’esperança que plogui”

Cap a on va el jardí del futur, com a espai sostenible i resilient amb plantes autòctones que s’adaptin; les aportacions dels espais verds al benestar de les persones i al medi ambient; la problemàtica de mantenir vius aquests espais en situació de sequera, o la biodiversitat són els principals temes de les ponències que es desenvoluparan matí i tarda en aquesta edició del fòrum català i que porta per títol Reparadors. De caprici a remei, amb què es vol deixar palès que la jardineria, lluny de l’antiga associació al luxe, esdevé una “necessitat”, ha recalcat Marín. “Mantenir viu el verd és mantenir l’esperança que plogui”, ha agregat.

A més, si a la sequera se suma l’emergència climàtica, el president del Gremi de Jardineria assenyala que “el verd és una necessitat imperiosa”.

Les conferències del fòrum, amb ponents de primer ordre, ha destacat Marín, es complementaran amb una zona expositiva, amb una trentena d’empreses del sector.

El sector, en una situació “molt crítica”

D’altra banda, Marín s’ha referit a situació “molt crítica” del sector de la jardineria i reivindica el desenvolupament del certificat d’eficiència hídrica per a aquest àmbit i aquells professionals que “van fer els deures després de la crisi del 2007 i 2008”, amb profunds canvis, segons ha assenyalat. És per això que demana que aquests esforços es tinguin en compte i les restriccions siguin ajustades, a més de la possibilitat de fer expedients de regulació d’ocupació (ERO/ ERTO) i subvencions a fons perduts per a autònoms.

En aquesta línia, el representant del col·lectiu ha detallat les dades d’una enquesta realitzada als socis del gremi –amb 350 empreses– el passat mes de novembre i que asseguren que la facturació havia baixat un 20%. Així mateix, ha indicat que després de l’anterior crisi l’associació va patir una gran davallada i el 30% de les empreses van desaparèixer.

Estudiants de 12 centres educatius d’arreu de Catalunya, als entrenaments CatsKills

Per la seva part, la responsable del programa CatsKills del Departament d’Educació, Anna Rosa Ucero, ha parlat del funcionament d’aquest projecte a Catalunya, amb la realització dels campionats en anys imparells i d’entrenaments, els parells. Així, enguany es portarà a terme a Mollerussa els exercicis de simulació oficials del campionat de jardineria, els quals es desenvoluparan els dies 18 i 19 de març i que reuniran més de 300 alumnes de jardineria de 12 centres educatius d’arreu de Catalunya. Els estudiants, que treballaran en equips, hauran de demostrar a través d’unes proves marcades pel professorat les seves habilitats per construir un jardí de nou metres quadrats amb el material que proporciona l’organització, a càrrec del Departament i l’Institut Mollerussa.

Sobre la logística del congrés i d’aquestes proves ha xerrat el tècnic de Fira de Mollerussa, Ramon Xinxó.

Finalment, Andreu Marrero ha al·ludit a la col·laboració del Gremi de Jardineria amb el programa CatsKills del sector, activitat que es va recuperar en el 2008 i que ha experimentat un gran impuls en els darrers anys arribant a participar en diferents campionats del món. El representant de l’Institut Mollerussa ha recalcat que a les proves de Mollerussa hi seran representades gairebé totes les escoles agràries de Catalunya.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.