Un mural visibilitza les dones transformadores del Palau d’Anglesola

El muntatge efímer plasma una vintena de dones del municipi que van participar en l’arrencada del projecte

La façana de la Cooperativa de Sant Roc del Palau d’Anglesola mostra des d’avui un mural de grans dimensions format per fotografies de la vintena de dones que el passat dia 1 de desembre van participar en l’acte d’arrancada al territori del projecte “Lleida, terra de dones transformadores”. La col·locació d’aquest muntatge efímer, que fa 5 metres d’alçada i 6 d’amplada i està elaborat amb material reciclable, s’ha fet aquest migdia en un acte obert a la població. L’acció ha comptat amb la participació de les dones que en són protagonistes, de la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, i de l’alcalde, Francesc Balcells.

La delegada del Govern ha recordat que el projecte “Lleida, terra de dones transformadores” uneix dos dels eixos de l’acció de govern de la Generalitat, l’Agenda Rural i la Transformació Feminista, “visibilitzant els projectes liderats per les dones del món rural que contribueixen a transformar econòmicament les Terres de Lleida”. Bergés ha assenyalat que el lloc per enganxar el mural “és simbòlic, ja que tradicionalment les cooperatives agràries han estat ocupades majoritàriament per homes, i que és hora de que les dones puguin anar ocupant aquests espais”.

La delegada ha explicat que el projecte “Lleida, terra de dones transformadores” és “un projecte de país, que no té final. Durant els propers mesos s’anirà replicant a les 6 comarques de la vegueria i segurament el veurem en altres llocs de Catalunya”.

L’alcalde del Palau d’Anglesola, de la seva banda, ha animat a les poblacions lleidatanes a participar en el projecte. Francesc Balcells ha destacat “l’efecte d’empoderament que té per a les dones” i ha explicat que “el grup de dones del Pla d’Urgell s’ha cohesionat i fins i tot han composat una cançó, que estrenarem el proper 8 de març, dia de les dones”.

El passat 1 de desembre, en el primer acte de desplegament del projecte per la vegueria, al Palau d’Anglesola, s’hi van adherir 21 dones, a les quals se’n van documentar les seves històries de vida i els seus projectes professionals, que tenen en comú el trencament d’estereotips i rols de gènere en l’entorn rural i l’empoderament davant de l’estatus quo del patriarcat. Aquest material gràfic i audiovisual s’està donant a conèixer a través dels diversos canals amb què compta el projecte, com són la pàgina web i el compte d’Instagram.

La col·locació del gran mural a la façana de la Cooperativa de Sant Roc del Palau d’Anglesola forma part d’aquesta difusió per fer valdre l’esperit transformador de les dones protagonistes que s’adhereixen a la iniciativa. A partir d’ara, la iniciativa es replicarà en la resta de comarques que formen la vegueria. Quan s’hagin completat les diferents comarques, es farà una exposició itinerant per visbilitzar els resultats de tots els projectes i no es descarta que la iniciativa es dugui a terme en altres punts del país.

“Lleida, terra de dones transformadores” és una iniciativa del Govern que vol visibilitzar i reconèixer la tasca de les dones que, des dels seus espais i activitat quotidians, fomenten canvis en el món rural, i contribuir a promoure una agenda compartida de dones de l’àmbit rural que treballin amb el Govern per superar l’agropatriarcat i trencar amb la doble discriminació pel fet de ser “dones de poble”.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.