Saó de Ponent posa punt final a una dècada de dinamització cultural al Pla d’Urgell

L’entitat s’acomiada amb la projecció del documental ‘Pa amb vi i sucre’ al Centre Cultural de Mollerussa el pròxim 21 de desembre a les 20:30

Fotografia d’arxiu de l’última entrega del Premi Saó de Ponent, el passat 31 de març al Teatre L’Amistat de Mollerussa.

Saó de Ponent ha decidit posar punt final a nou anys de producció i promoció d’experiències culturals a Mollerussa i el seu entorn en el que el seu president, Francesc Pla, ha definit com “un final de cicle”. Segons Pla, “l’entitat ha assolit l’estat de maduresa, hem fet saó i hem escampat les llavors, ara comença una nova etapa que resulta inassumible com a entitat atesos els nombrosos compromisos professionals, també en l’àmbit cultural, que hem adquirit els qui en formem part”. Així doncs, després de nou anys d’evolució constant, el final de cicle de Saó de Ponent arriba en un moment de molta exigència qualitativa i quantitativa de la producció, i és que els projectes culturals i professionals en què participen els seus membres fa impossible seguir amb el dia a dia d’una entitat d’aquesta envergadura, que el president de la mateixa defineix com a “un aprenentatge intens i una energia transformadora que transcendeix Saó de Ponent”.

Com a colofó d’aquests nou anys d’escriure/descriure el territori, tal com resa el lema de l’entitat, està previst que el pròxim 21 de desembre es projecti el documental Pa amb vi i sucre al Centre Cultural de Mollerussa davant dels seus protagonistes i els familiars d’aquests, que passats uns dies podran disposar-ne al canal de YouTube de l’entitat. Produït per Saó de Ponent i dirigit per Cristina Simon, el documental recull els records i les vivències d’infància de setze veïns de Mollerussa d’entre 50 i 65 anys. L’únic passi de Pa amb vi i sucre fins a la data s’havia ofert el 23 d’abril de l’any passat al Teatre l’Amistat de Mollerussa.

D’alta banda, tot i la seva desaparició a finals d’any, l’entitat ha volgut assegurar la continuïtat d’una de les seves iniciatives més exitoses. Parlem del Premi Saó de Ponent de Textos Teatrals per a Espectacle de Petit Format, que passarà a ser gestionat per l’Ajuntament de Mollerussa i la Diputació de Lleida conjuntament. Cal recordar que Tots els dies arriben d’Iñaki Garz va erigir-se en l’obra guardonada de la setena edició d’un premi que naixia amb la voluntat d’incentivar els autors a escriure textos dramàtics vinculats a Mollerussa i el seu entorn.

Sobre Saó de Ponent

Saó de Ponent és una entitat amb seu a Mollerussa i sense ànim de lucre que ha treballat durant nou anys per promoure i promocionar la cultura, especialment tot allò que feia referència a escriure/descriure el territori, assumint com a objectius principals investigar sobre la identitat cultural col·lectiva del territori en clau de passat, de present i de futur i prioritzar aquelles expressions artístiques que donessin valor a la comunitat i visualitzessin la qualitat del treball que es produeix en aquesta part de les terres de Ponent.

Amb el segell ‘A la manera de Saó de Ponent’, l’entitat ha produït nombroses experiències culturals, algunes de les quals han arrelat fins al punt de repetir-se any rere any. Tanmateix, Saó de Ponent ha generat un important moviment cultural al seu voltant gràcies a activitats com Nit d’Ànimes, un recorregut per la memòria de les nostres tradicions al voltant dels difunts, els cementiris i Tots Sants; Poema de Nadal, una lectura coral de la peça de Josep Maria de Sagarra per part de la societat mollerussenca; i Saó Poètica, una proposta cultural adreçada als amants de la poesia. A més, tallers d’escriptura dramàtica i fotogràfica i estrenes teatrals diverses, així com la gestió del Club de Lectura de Textos Teatrals, també s’han afegit al potencial creador i generador de cultura de l’entitat.

Ara bé, d’entre totes les experiències impulsades per Saó de Ponent destaca el naixement dels Premi de Textos Teatrals per a Espectacles de Petit Format el novembre de 2016, que guardonava en la seva primera edició l’obra Desgana de Roger Pou, estrenada el març de 2018 per Teatre de Butxaca. La posterior incorporació de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida) a l’organització sumava esforços al costat de Saó de Ponent i l’Ajuntament de Mollerussa en favor d’una plataforma de difusió més àmplia que permetria augmentar la dotació econòmica fins als 5.000 euros actuals.

El projecte de Saó de Ponent reflecteix la necessitat de reforçar i donar continuïtat al treball fet, alhora que d’innovar en el treball per fer, un model que requeria la implicació en el projecte un bon nombre de persones, particulars, administracions, entitats, professionals i empreses.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.