Els Canals d’Urgell iniciaran el 2023 les obres per millorar l’eficiència hidràulica

El pla, de 35 MEUR, preveu revestir trams dels canals i la construcció de 3 basses i d’elements de regulació dinàmics

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell començarà a finals del 2023 les obres per millorar l’eficiència hidràulica de la infraestructura centenària. Preveuen el revestiment d’uns 6 quilòmetres de trams i la construcció de 3 basses de regulació amb un volum total de més d’1 hm3 i de diferents elements de control i regulació dinàmica dins dels canals. Les obres s’allargaran quatre anys i suposaran una inversió total de més de 35 milions d’euros, dels quals el 60% es finançarà a través de fons europeus. Aquests treballs suposen un primer pas per a les obres de modernització dels Canals d’Urgell ja que són necessaris per tirar endavant aquest projecte, que els regants confien que també es puguin iniciar a partir de l’any vinent.

L’Assemblea de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell va aprovar el 30 d’octubre passat el conveni amb l’empresa pública Societat Mercantil Estatal d’Infraestructures Agràries Societat Anònima (SEIASA) per destinar 28 milions d’euros de la Unió Europea a la modernització de la infraestructura hidràulica.

El projecte preveu la construcció de 3 bases de regulació de reg, dues a la primera sèquia principal i una a la quarta sèquia principal, que suposaran en total una reserva superior a 1 hm3. Es construiran als termes de Castellserà, Penelles i Juneda, tot i que les ubicacions exactes encara s’han de determinar.

També inclou el revestiment d’uns 6 quilòmetres de canals per evitar filtracions d’aigua, repartits en 300 metres del canal principal, 3.800 metres de la primera sèquia principal i 1.800 metres de la quarta sèquia. A banda, s’implantaran elements de control i regulació dinàmica del canal principal totalment digitalitzats i que es podran controlar de manera remota.

Tot plegat, contribuirà a millorar el maneig del reg i suposarà un estalvi d’aigua important, a més que permetrà tenir reserves d’aigua en aquests tres nous embassaments, ha indicat el president de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, Amadeu Ros.

La inversió total és de 35.195.398,60 euros, IVA inclòs, dels quals la Unió Europea amb fons del ‘Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia espanyola’ en finançarà un 60%. La resta, es repartirà entre la Generalitat de Catalunya, que aportarà un 10%, i els regants del canal, que pagaran el 30% restant, més de 10 milions d’euros, durant un període de quatre anys.

Les actuacions, que s’allargaran de finals del 2023 fins a mitjans del 2026, suposen un primer pas en la modernització dels Canals d’Urgell. Ros ha insistit que es tracta de dos projectes “junts, però diferents” i ha afirmat que “avui al Canal d’Urgell no fem cap obra que no sigui considerant la modernització”.

De fet, la comunitat de regants segueix negociant amb el Govern el fiançament per poder modernitzar les primeres 11.700 hectàrees regades pels canals. Ros ha recordat que el pressupost de la Generalitat per al pròxim exercici preveu una aportació de 110 milions d’euros i s’ha mostrat “optimista” que els comptes s’aprovin i les obres puguin començar a partir de l’any vinent.

Sobre la proposta de cobrir amb panells solars el Canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va anunciar dimecres al Parlament, Amadeu Ros ha dit que es pot fer en “alguna zona petita” però que, en general, és poc viable ja que no és compatible amb els treballs de manteniment.

Tot i això, ha indicat que el projecte de modernització necessita la instal·lació de 20 estacions fotovoltaiques al costat dels canals i no descarta que alguna d’aquestes, o bé una part, sí que pugui cobrir la infraestructura.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.