L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha estat l’escenari, aquest dijous, de la presentació de ‘La música del silenci’, un cicle de tres concerts que, durant el mes de novembre, oferirà l’Orquestra de Cambra de la Catalunya Interior amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i dels tres ajuntaments de les tres poblacions que visitarà: Mollerussa, Alpicat i la Seu d’Urgell. Els concerts seran un homenatge al personal sanitari per la seva tasca durant tot el temps de pandèmia.
La presentació dels concerts ha estat presidida per Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida i de l’IEI; Jordi Castellà, director de l’Orquestra de Cambra de la Catalunya Interior; i per representants de dos dels tres ajuntaments implicats en el projecte: Joan Gilart, alcalde d’Alpicat, i Joan Ramon Domingo Coll, regidor de Cultura de Mollerussa. També han assistit la vicepresidenta de l’IEI, l’Estefania Rufach, i el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.
Tal com ha explicat Joan Talarn en la seva intervenció, ‘La música del silenci’ és una proposta que va més enllà dels concerts, ja que està concebuda com “tres homenatges al personal sanitari” repartits pel territori. El president ha recordat, en aquest sentit, que aquest no és el primer homenatge musical al món sanitari que es promou des de l’IEI, atès que l’any passat ja es va organitzar el concert ‘Essencial’ a la Seu Vella. En aquella ocasió va ser a porta tancada, però ara que, gràcies al treball dels sanitaris, la cultura “pot recuperar la presencialitat”, els concerts es faran amb entrada gratuïta, i en cadascun d’ells les primeres files de les sales estaran ocupades pel personal d’aquest sector de les seves respectives zones.
El cicle es posarà en marxa al Teatre de l’Amistat de Mollerussa el diumenge 7 de novembre a les 19.00 hores, i seguirà a La Unió d’Alpicat el diumenge 21 (18.00 h), per acabar a la Sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell el dissabte 27 (19.00 h). L’Orquestra de Cambra de la Catalunya Interior, una formació que serveix de pont entre les orquestres i bandes de conservatoris i escoles de música i les professionals, estarà dirigida per Jordi Castellà i comptarà amb Judith Terribas com a veu solista.
Talarn també ha explicat que el programa estarà basat en diferents autors americans que han escrit obres per a orquestra de corda. Així, Jordi Castellà ha detallat que s’ha incorporat i redenominat el repertori conegut com a ‘Route 66’ en un concert que inclou, en el seu primer bloc, compositors d’una línia més clàssica i continuadors de la tradició musical europea, i a la segona part, obres i melodies conegudes de Broadway i la vessant americana més jazzística i moderna. El repertori contempla, doncs, creacions de Philip Glass (String Quartet No. 2 ‘Company’), Samuel Barber (Adagio for Strings), Caroline Shaw (Entr’acte), John Cage (4’33’’) –“una peça que desafia la pròpia definició de música”, ha dit Talarn–, George Gershwin (‘Summertime’ i ‘That Gershwin Rhythm’), Leonard Bernstein (medeley de ‘West Side Story’) i Stephen Sondheim/Bob Krogstad (‘Send in the Clowns’).
Jordi Castellà, que també ha agraït el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida, ha explicat que aquests concerts els hi permeten “mostrar tot el nostre treball al públic i donar-lo a conèixer a tot el territori”.
Informa: Redacció