Imatge d’arxiu de la guanyadora del premi
La dramaturga Reyes Barragan (Llinars del Vallès, 1969) ha estat la guanyadora de la 4a edició del Premi de Textos Teatrals per a Espectacles de Petit Format amb l’obra ‘Quan els arbres encara feien ombra’. Barragan és llicenciada en Filologia Catalana i treballa com a tècnica a l’Oficina de Català unipersonal de Montornès del Vallès. El certamen, que ha rebut 40 obres a concurs i dotat amb 5.000 euros, està convocat per la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Saó de Ponent i l’Ajuntament de Mollerussa.
L’autora ha donat les gràcies a les administracions públiques i a l’entitat mollerussenca, i ha destacat que la seva obra “parla de la memòria, del temps, de les culpes que arrosseguen les persones al llarg de la vida. La visita d’una noia a la protagonista per demanar-li una signatura farà que la seva memòria viatgi a diferents moments de la seva vida que passa a cavall entre Vilanova de Bellpuig i Barcelona”.
Donada la situació provocada per la pandèmia del SARS-COV-2 es va suspendre l’acte de lliurament del premi previst per al darrer cap de setmana de març coincidint amb el Dia Mundial del Teatre. La decisió del jurat, que enguany han format Núria Dalmases, Alba Pla, Anton Not, Francesc Foguet i Jaume Jovells, es va donar a conèixer a la dramaturga un cop passada les fases del desconfinament, quan se li va fer el lliurament del guardó al seu domicili.
El President de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha felicitat a la guanyadora i ha destacat la importància del premi donat que “és un premi de territori, per parlar de coses d’aquí, de temes de la terra, i donat que a les Terres de Lleida no hi ha molts premis de teatre serveix per què el territori surti a l’obra, per què també sigui damunt de l’escenari”. Talarn ha remarcat el paper important de la cultura “en temps de coronavirus que hi hagi cultura és important per què continuï donant fruits, és un dels àmbits més damnificats per la situació sanitària i esperem poder veure aquesta obra arreu dels escenaris de les Terres de Lleida i Catalunya”.
L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha destacat que “la cultura a Mollerussa no s’atura”. Gràcies a la col•laboració de la Diputació de Lleida, l’IEI, Saó de Ponent i el propi Ajuntament “s’ha aconseguit que aquest premi únic, especial, diferent, pugui continuar amb el format que sigui”. Ha destacat que “aquest premi és un premi amb Denominació d’Origen, que neix des del territori, neix i creix a través de la gent, té la capacitat d’expandir-se per tota Catalunya i fer que a través de la història, el record, la memòria, etc, es puguin construir històries que ens facin no quedar-nos indiferents”.
‘Quan els arbres encara feien ombra’ és un dels textos més complexos que s’ha llegit al concurs.
El membre del jurat Francesc Foguet ha destacat que el text “tracta temes punyents de la societat actual com l’avortament, la Síndrome de Down i l’erotisme” i que “fa un tractament especial cap als personatges femenins i l’enfocament intergeneracional, sobretot de la protagonista, la Remei, una senyora de 80 anys”. El jurat també ha valorat el tractament del temps i l’espai i ha destacat que és una de les obres més complexes que s’han presentat al concurs.
Afegir que Barragan començà a fer teatre amateur l’any 1982 amb el grup parroquial, entre el 1988 i 1990 en dirigeix la secció infantil; des de l’any 1987 i fins a l’actualitat és membre del grup de teatre Till-Tall de Llinars del Vallès, del qual és cofundadora i actual presidenta. En el Till-Tall ha dut a terme tasques de tria, creació, adaptació de textos i direcció, a més de l’assessorament lingüístic del grup.
Informa: Redacció