L’ús d’imatges via satèl·lit podria ser la nova tecnologia que complementés els helicòpters i els drons per tal de tenir un control encara més exhaustiu dels boscos
Com cada any, quan arriba l’estiu comença la campanya de neteja i protecció dels boscos amb l’objectiu de prevenir els incendis forestals. A Catalunya es posa especial èmfasi, ja que el seu clima mediterrani amb estius secs afecta especialment a les zones forestals.
Per tal de pal·liar aquests riscos, al llarg dels anys s’ha anat potenciant la creació d’equips de primera intervenció amb tecnologies més precises. Endesa, un dels agents implicats en la protecció dels boscos, va més enllà de la clàssica tala i poda selectiva de les zones més properes a les línies d’alta tensió i ha desplegat un gran ventall tecnològic per tal de tenir un control més exhaustiu.
Durant tres anys, la companyia ha estat recorrent de forma aèria els prop de 100.000 quilòmetres de xarxa elèctrica que té el conjunt de Catalunya, 3.000 dels quals són d’alta tensió. És en aquesta infraestructura d’alt voltatge on s’ha escanejat a través d’helicòpters, amb tecnologia LIDAR, el 100% de les línies d’alta tensió per tal de mesurar, amb una precisió de fins a cinc centímetres, les distàncies entre els cables i la vegetació, i verificar si sónlescorrectes.
L’ús d’aquesta tecnologia se suma a altres actuacions per protegir els boscos i minimitzar els riscos d’incendis com les revisions termogràfiques i les gravacions amb càmeres d’alta definició, també en helicòpter,que permeten detectar la presència de punts calents en el cablejat.Accions que també estan complementades amb l’ús de drons per tal de comprovar l’estat de la xarxa elèctrica. El següent pas, que s’està estudiant, és l’obtenció d’imatges dels boscos via satèl·lit amb el qual es podria tenir un control encara més exhaustiu del territori sense necessitar els helicòpters i aconseguint una geolocalització perfecta.
El director d’Alta Tensió d’Endesa Catalunya a la zona oest, Francesc López, ha explicat que l’ús d’imatges via satèl·lit permet diverses millores en comparació a l’ús d’helicòpters. “Amb els satèl·lits s’eviten les dificultats provocades per les inclemències meteorològiques, es redueixen els riscos laborals i també s’optimitzen recursos perquè un sol aparell permet obtenir informació molt àmplia”.
Tasques d’esporga d’un tallafoc d’una línia d’Endesa.
Mesures per a protegir els boscos
El bon manteniment dels boscos és una necessitat i per això els agents implicats duen a terme un paper crucial en el benestar de les masses forestals. És per això que Endesa ha destinat 22 milions d’euros al pla anual de protecció de boscos amb l’objectiu de reduir al màxim les possibilitats que es produeixin incendis. La inversió es vertebra en la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l’ús d’helicòpters per fer termografies, escanejos làsers del terreny (LIDAR) i inspeccions visuals, així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions.
“Amb tot això podem obtenir models de creixement vegetatiu i avançar-nos a possibles incidents, sent més efectius a l’hora de tractar la vegetació”, ha destacat López. Però a més de totes aquestes accions, la companyia col·labora amb els agents del territori (agents rurals, bombers, administracions…) per tal de reduir al màxim possibles situacions de risc. Així, per exemple, Endesa i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya mantenen un conveni que unifica els protocols de prevenció i actuació en cas d’incendi forestal que preveu, per exemple, posar fora de servei les reconnexions automàtiques de les línies que es trobin en zones afectades pel Pla Alfa de risc d’incendis. D’aquesta forma també es redueix el perill per als agents implicats en l’extinció de l’incendi en cas que arribi a produir-se.