L’Ajuntament de Mollerussa vol que la seva ciutadania pugui donar una primera resposta efectiva a una persona que sofreix una aturada cardíaca. Per aquest motiu es començarà a formar en breus a 16 professionals del món sanitari local, que més endavant seran els instructors d’una xarxa ciutadana de rescatadors cardíacs que espera implicar almenys 1.000 persones capaces d’actuar a peu de carrer en casos d’emergència a l’espera de l’arribada dels serveis mèdics.
La formació dels instructors anirà a càrrec del Consell Català de Ressuscitació que ha signat un conveni amb l’Ajuntament de la capital del Pla d’Urgell. L’alcalde Marc Solsona ha apuntat que aquest projecte neix amb “voluntat de permanència”, i que a banda del factor humà, també potencia el tecnològic amb la instal·lació per part de l’empresa Cardionlive de tres desfibril·ladors més al municipi, que s’afegiran als sis que ja hi ha ara, i la prova d’una aplicació que geo-localitza i avisa els membres de la xarxa de rescatadors d’on poden trobar el desfibril·lador més pròxim en cas d’emergència. Tot plegat, amb la voluntat de convertir la ciutat en un “espai cardioprotegit”.
Per la seva banda, el president del Consell Català de Ressuscitació, Manel Cerdà ha explicat que el 75% de les aturades cardíaques es produeixen al propi domicili o al seu entorn, i en aquest sentit ha afegit que els primers cinc minuts d’una aturada són claus per a la recuperació o supervivència de la víctima.
Cal recordar que les aturades cardíaques són la primera causa de mort segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Informa: Ignasi Gómez